Kuchnia japońska w odsłonach czterech potraw

mar 9, 2021 przez

Kuchnia japońska w odsłonach czterech potraw

Jak niemalże każda kuchnia, również japońska ma swoje narodowe i charakterystyczne potrawy, o których spróbowaniu marzy każdy turysta odwiedzający ten kraj i na pewno staje się to jednym z priorytetów na liście “do zrobienia”. Jeśli więc spacerując po mieście, zgłodniejesz, to te wybory kulinarne z pewnością zadowolą twoje kubki smakowe, jak również potrzebę zapoznania się z kulturą kuchni japońskiej. Pamiętając o tym, żeby używać pałeczek i nie wycierać nosa publicznie podczas jedzenia gorącej zupy.
Najpopularniejsze potrawy japońskie to między innymi:

Sushi

Tak więc, na pewno każdy słyszał, albo próbował dania takiego jak sushi. W Polsce miejsca z surową rybą są już od dawna bardzo popularne, jednakże smak i sposób podawania chociaż zbliżone to jednak znacznie się różnią od oryginalnego japońskiego sposobu.
Zamawiając sushi można się spodziewać na swoim talerzu gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, z dodatkiem przeważnie surowych składników tj. ryb, owoców morza, grzybów, nori, tofu. Składniki skomponowane w finezyjny sposób, podawane są od razu, świeże, po dokonaniu zamówienia.

Ramen

Jeśli masz ochotę skosztować czegoś w stylu zupy, to na pewno dobrym wyborem będzie ramen. Jest to danie nieco kojarzące się z polskim rosołem, jednak pełne japońskiego charakteru. Poza podstawowymi składnikami, takimi jak rodzaj mięsa, podstawy bulionu oraz powszechnie używanego makaronu, zawiera także wakame, pędy bambusa, prażony sezam, jaja marynowane, kiełki fasoli, plastry wieprzowiny. Ramen nie dość że jest daniem całkiem niedrogim, to bardzo pożywnym i bogatym w różnorodność smakową. Idąc do restauracji, zamawia się wybrany ramen w specjalnym automacie, można również wypełnić kartę z własnymi preferencjami, a następnie obsługa podaje danie. Jest to danie bardzo popularne i smaczne.

Curry

Mówiąc o daniach japońskich, nie sposób nie wspomnieć o curry, które często jest uważane za potrawę narodową kraju. W skład wchodzi tutaj ryż, nieodłączny składnik kuchni oraz potrawka z warzyw i mięsa, zrobiona w formie sosu z dodatkiem przyprawy curry oraz w towarzystwie sosu sojowego i chili.

Pierogi Gyoza

Pierożki które przypominają smak polskich tradycyjnych, są często serwowanym przysmakiem jako dodatek na przykład do ramenu. Są to chrupiące pierogi, podsmażane, ze smacznym, aromatycznym nadzieniem.

 

Podobne

Tagi