Wyżywienie w obiektach noclegowych
Podczas planowania wakacji kwestią nie mniej ważną od miejsca noclegu jest wyżywienie. Idealną sytuacją jest, gdy posiłki można spożywać w tym samym miejscu, w którym się nocuje. Taką możliwość daje zdecydowana większość hoteli. Według przepisów hotel, niezależnie od kategorii, musi mieć możliwość podawania śniadań. Śniadanie jest najczęściej wliczone w cenę noclegu i ma formę szwedzkiego stołu, z którego goście mogą wybierać ulubione dania i składniki.
Oprócz śniadań, w hotelach można zamówić także obiad i kolację, jednak są to posiłki dodatkowo płatne. W przypadku pensjonatów sprawa wyżywienia nie jest już tak oczywista. Przepisy nakładają na pensjonaty obowiązek oferowania wyżywienia, jednak przeważnie wymaga ono dodatkowych opłat. Jeśli chodzi o inne obiekty noclegowe, na przykład schroniska, to ich główną zasadą jest samoobsługa gości. W takich miejscach udostępnia się więc stoły i miejsca do przygotowywania posiłków. W niektórych schroniskach działają też kuchnie, w których można zamówić proste dania.